Motorproblemer koster dyrt

Reparationer: Det kan ende med at blive dyrt, når bilmotorer med taktkæder går i stykker - men der er billigere løsninger

Af: Anders Berner Ekstra Bladet

  • En hyppig årsag til dyre motorudskiftninger hos VW, Skoda, Audi og Seat er at taktkæden bliver for lang og hopper en tand. En ny motor koster typisk mellem 35.000 og 50.000 kr. Det giver dog meget mere mening at reparere den, siger Flemming Sylvest fra RMC motor, der modtager et utal af ødelagte VW-motorer

En hyppig årsag til dyre motorudskiftninger hos VW, Skoda, Audi og Seat er at taktkæden bliver for lang og hopper en tand. En ny motor koster typisk mellem 35.000 og 50.000 kr. Det giver dog meget mere mening at reparere den, siger Flemming Sylvest fra RMC motor, der modtager et utal af ødelagte VW-motorer

Vi har skrevet om det før - og nu gør vi det igen. VW-koncernens - og andre fabrikkers - motorproblemer:

Ingen vedligeholdelse og en motorlevetid, der overlever resten af bilen - det er drømmescenariet for de bilejere, som har købt en bil med en 'vedligeholdelsesfri' taktkæder. Men hvis der først går kuk i maskineriet, kan det ende med at blive dyrt ... rigtig dyrt. Det kostede f.eks. Mickey Nygaard 35.000 kr., da en defekt kædestrammer i hans Skoda Superb kostede motoren livet.

Se også: Bilen brød sammen efter 99.000 km

VW har en klar politik på omkring hvordan de takler problemerne, blandt andet vha. en omfattende kulance - det kan du læse om her. Det samme har Skoda.

Men hvis du står i en situation, hvor du ikke er omfattet af en kulance, kan det være en pointe at finde en billigere måde at få ordnet problemet på.

Men i første ombæring skal vi lige have styr på, hvad der sker og hvorfor det sker:

Hvorfor er kæder af stål ikke så vedligeholdelsesfrie, som bilfabrikkerne lægger op til? Grundlæggende er der to grunde til at bruge en kæde i stedet for en tandrem fortæller motorekspert Flemming Sylvest, som driver RMC Motor:

- Man bruger kæde fordi de holder længere og fordi motoren kan gøres kortere, når man bruger en smal kæde i stedet for en bred tandrem.

Det er dog ikke kun VW-koncernen, der slås med holdbarheden: Kæder har været brugt i mange årtier, men flere af de nye typer er af en tyndere slags end tidligere tiders mere kraftige. Og under besøget hos RMC Motor er en af Flemming Sylvest medarbejdere i gang med at renovere en Opel-motor, som har fået bukket et par ventiler, da kæden hoppede.En motor, som er brudt sammen pga en slidt kæde, kan sagtens repareres, men det kræver det rette udstyr. F.eks. en ventilsædefræser som herEn motor, som er brudt sammen pga en slidt kæde, kan sagtens repareres, men det kræver det rette udstyr. F.eks. en ventilsædefræser som her

Brug den rette olie
En række af VW-koncernens FSI og TSI-benzinmotorer har problemer, fordi kæderne enten bliver for lange, bliver løse og springer en tand over, hvorefter motoren kan bryde sammen.

Men også Opels 2,2 liter benzinmotorer fra den motorfamilie, der har koden Z22SE, BMW’s diesel hhv. 1,6 og 2,0 liter fra 1- 3- og 5-serien med motorkode N47 og Mercedes’ meget benyttede 2,1 liters dieselmotor (OM651) har hyppigt problemer, som kan henføres til slid på taktkæden eller skinnerne, der styrer kæden.

I alle tilfælde er det reparationer, som hurtigt kan løbe op i til 50-75.000 kr.

Ifølge Flemming Sylvest opstår problemerne fordi motorerne er meget følsomme overfor den rette olie og rettidig olieskift.

- Du kan langt hen ad vejen undgå problemer, hvis du skifte olie og oliefilter i tide og udelukkende holder dig til de foreskrevne olier. Skift af oliefabrikat kan være risikabelt.

Problemet er, at koks kan sætte sig i olie-sien, i oliekanalerne og føre til lavere eller forsinket olietryk - og det koster på levetiden, siger Flemming sylvest.

Mangler udstyret
Når problemerne opstår har VW-værkstederne efter Flemming Sylvests mening ikke udstyret til at reparere motorerne - men hvis de havde, ville reparationen blive langt billigere, forklarer Flemming Sylvest, der i mange år har renoveret motorer, som er havareret for langt lavere priser end hvad mærkeværkstedet kan tilbyde.

En VW-motor, som er brudt sammen kan typisk repareres for et sted mellem 12.000 og 18.000 kr.

Lyt til motoren
Flemming sylvest fortæller, at en benzinmotor, som er ved at være slidt i kæden ofte får en rallende lyd, når man starter den op.

Hos FDM kender man også til problemerne.

Jørgen Jørgensen, der er leder af FDM’s tekniske rådgivning, råder også til, at man lytter til sin motor.

- Det kan dog være svært for en lægmand at høre mislyde, især hvis man har vænnet sig til dem, siger han.

Derfor er man i mange tilfælde nødt til at sætte sin lid til værkstedet.

Jørgen Jørgensen kender til VW- og Opels problemer, og han ikke i tvivl om, at bilfabrikkerne har udfordringer med teknologien.

Kædens problemer

En motor med en kæde, der er blevet for lang, vil typisk lyde som en dieselmotor ved start.

Når der efter få sekunder er kommet olietryk på motoren, vil den olietryksdrevne kædestrammer stramme kæden ud, og lyden forsvinder.

Lyden er væk under kørsel, og det er ikke her, hvor skader på motoren kan opstå. Det er typisk under opstart, eller hvis motoren slukkes, mens den er under omdrejninger.

Ifølge VW-importøren udgør problemet ikke nogen sikkerhedsrisiko. Ved problemer vil en advarselslampe i nogle tilfælde lyse, lyder forklaringen.er tandrems problemer.


Tilsodet diesel topstykke

Sådan ser et typisk diesel topstykke ud når det bliver indleveret til reparation, dette er også årsagen til at mange værksteder skifter turboer, luftmasse målere, diesel dyser helt uden grund. Det siger sig selv at motoren simpelthen ikke kan få luft og melder fejlkoder som forårsager udskiftning af forkerte dele .